Centrul de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Pastraveni este instituţie de interes public în cadrul Consiliului Judetean – Neamţ şi funcţionează in baza H.G.nr. 102/1999 si aprobata, cu modificările ulterioare, prin Legea nr. 448/2006 privind protecţia speciala şi încadrarea in munca a persoanelor cu handicap.
Rolul instituţiei este de a asigura aplicarea politicilor si strategiilor de asistenta speciala a persoanelor cu handicap, prin creşterea şanselor recuperării si integrării acestora in familii ori in comunitate si de a acorda sprijin si asistenta pentru prevenirea situaţiilor ce pun in pericol securitatea persoanelor cu handicap.
Misiunea centrului: se bazează pe trasarea unei căi de educare şi reabilitare pornind de la dizabilităţile persoanei, prin recuperarea maximă a potenţialului.
Obiectivul principal al activitatii noastre este este imbunatatirea calitatii vietii beneficiarilor prin asigurarea unui climat familial care sa le protejeze demnitatea, sa le ofere siguranta si protectie si sa le ofere acel sentiment de „acasa” pe care destinul lor l-a ratacit.
Particularităţi ale instituţiei:
Centrul Pastraveni, este o institutie aflata in subordinea Consiliului Judetean- Neamt si ofera servicii de cazare, recuperare si reabilitare persoanelor cu handicap neuropsihic.
Beneficiarii internaţi în aceasta instituţie sunt persoane cu dizabilităţi cu handicap : neuropsihic I si II, asociat si infectie HIV. In prezent, în cadrul Centrului, beneficiază de îngrijire şi asistenţă un număr de 201 de beneficiari, din care 111 de fete şi 90 de băieţi. Beneficiarii sunt cazați in 6 case, organizarea acestora pe case făcându-se în funcţie de gradul de handicap şi de sex.
Scurt Istoric
Comuna Păstrăveni, ca aşezare geografică, este situată în nord-estul judeţului Neamţ, în zona Moldovei. Comuna se învecinează cu localităţile: Urecheni, Ţibucani, Petricani şi Mirosloveşti. Localitatea Păstrăveni se învecinează cu râul Moldova, cu pârâul Topoliţa şi este traversată de pârâul Rădeanca.
Teritoriul pe care se află unitatea a făcut parte în trecut din moşia colonelului Sergiu Candianu care o cumpărase de la Banca Iaşilor, proprietate a lui Grigore Sturza. Acest colonel a donat 117 ha „Casei Şcoalelor”- Şcoala Tehnică Agricolă – care ia fiinţă în anul 1922 şi funcţionează până în anul 1966.
La data de 1 octombrie 1966 a luat fiinţă Căminul spital de copii deficienţi nerecuperabili – Păstrăveni. Înfiinţarea unităţii are la bază transferul Căminului – spital cu 80 de paturi care a funcţionat în comuna Bîra, judeţul Neamţ. Capacitatea unităţii la data înfiinţării a fost de 130 de locuri.
Actul de înfiinţare al unităţii a fost decizia nr. 752 din 25 august 1966 a fostului Consiliu Popular Regional Bacău care a avut la bază şi avizul Ministerului Sănătăţii şi Prevederilor Sociale din 11 iulie 1966.
Unitatea cuprindea o suprafaţă de teren de 7 ha din care 2 ha reprezentau construcţiile şi livada, iar 5 ha erau teren arabil.
La înfiinţare, 1 octombrie 1966, în cămin se aflau următoarele categorii de asistaţi: 34 preşcolari, 10 sugari, 6 adulţi, 80 copii şi tineri între 6 şi 18 ani.
La 1 ianuarie 1968 căminul funcţiona cu 140 de asistaţi, dar cu shema de personal incompletă.
La această perioadă aprovizionarea cu apă, lemne şi curent electric era deficitară. Apa se căra de la fântână, curentul electric se întrerupea, iar apa caldă pentru baie se dădea o dată pe săptămână.
În perioada 1967 – 1968 urmare a reorganizării administrativ – teritoriale, Căminul Spital Păstrăveni trece din subordinea Ministerului Sănătăţii şi Prevederilor Sociale în subordinea Direcţiei pentru probleme de muncă şi ocrotire socială a judeţului Neamţ.
În anul 1970 se montează o pompă de apă şi se face reţea la bucătărie şi baie. Încălzirea se face cu lemne prin sobe de teracotă, iar la baie prin cazane cu lemne. Căminul dispunea de farmacie gestionată de sora şefă, iar aprovizionarea se făcea prin Direcţia Sanitară şi farmacia de la nivelul Dispensarului medical comunal.
În perioda anilor 1970-1975 s-a realizat canalizarea pe bază de fosă septică.
Începând cu anul 1990, ca urmare a ajutoarelor primite de la organizaţiile internaţionale, condiţiile de cazare, hrană, îmbrăcăminte şi încălzire s-au îmbunătăţit continuu.
În perioada octombrie 1990 – ianuarie 1991 s-a introdus încălzire centrală cu calorifere în toate saloanele. La spălătorie s-au introdus maşini de spălat şi de uscat rufe automate, iar la bucătărie s-a instalat un frigider, modernizându-se prepararea hranei prin dotări speciale.
Începând cu 1 februarie 1991, „Căminul Spital de copii cu handicap sever Păstrăveni” trece în subordinea Inspectoratului Teritorial de Stat pentru Handicapaţi, Neamţ.
Începând cu 8 mai 1991 şi până în anul 1993, urmare a Protocolului încheiat între ISTH Neamţ şi Crucea Roşie Olandeză, se perfectează programul educativ şi de pregătire a infirmierelor.
Perioda de după revoluţia din 1989 a însemnat şi o atenţie mai deosebită ce s-a acordat acestei unităţi, fiind vizitată de următoarele personalităţi:
– 28 iulie 1991 – vizita Preşedintelui României, domnul Ion Iliescu
– 1 aprilie 1991 – primim cu onoare vizita doamnei Barbara Stamm – ministru secretar de stat al Landului Bavaria – prilej cu care se pun bazele începutului de cooperare româno-german.
– 1 noiembrie 1991, pentru a doua oară ne onorează cu prezenţa doamna Barbara Stamm. Se duc tratative cu Prefectura Judeţului Neamţ pentru modernizarea clădirilor din centru.
– 14 aprilie 1992, în prezenţa doamnei Barbara Stamm şi a domnului Alexandru Tibulcă, prefect al judeţului Neamţ, a fost pusă piatra de temelie a Casei de copii din Păstrăveni, lucrare ce se propune a fi realizată în anul 1993.
Alte demersuri:
1991 – 1993 – Primul program educativ si de pregătire al infirmierelor in urma protocolului încheiat intre I.S.T.P.H. Neamţ si Crucea Rosie Olandeza
1994 – Se organizează a doua serie de cursuri de pregătire si calificare a infirmierelor cu sprijinul Crucii Rosii Olandeze
1997 –Sunt date in funcţiune trei case noi (Barbara, Augustinum, Orele Astrale) si atelierul pentru terapie ocupationala pentru asistaţii din centru – investiţie realizata de partea germana
1998 – Sunt date in funcţiune doua case noi (Haas si Ecumenica) pentru asistaţii din centru– investiţie realizata de partea germana
2001 – Se încheie CONVENTIA DE COOPERARE intre – Guvernul României, I.S.T.P.H. Neamţ si Guvernul Bavaria prin Ministerul Muncii, Familiei, Femeii si Protecţiei sociale si Fundatia Bayerische Kinderhilfe Rumanien, in conformitate cu decizia luata de comisia interguvernamentala bavarezo-romana din 10.03.2000 nr. 600-7/2/00 si se infiinteaza Curatoriul pentru scopuri sociale si medicale al Centrului Pilot (au avut loc pana in prezent 16 sedinte de curatoriu, urmand ca a 17 –a sedinta sa se desfasoare pe 21.03.2006)
2001 – Se constituie Echipa de elaborare si coordonare a programelor de recuperare condusa de sora Maria Stella si formata din specialişti romani
2001- 2002 – activitatea din sectorul agro–zootehnic condusa de un specialist si coordonata de dr. Fr. Schullerus, se dezvolta cu sprijinul logistic si financiar al partii germane si completează necesarul de hrana cu produse ecologice
2002 – Legea 519/2002: centrul devine „CENTRU PILOT DE RECUPERARE A PERSOANELOR CU HANDICAP”
– Demararea lucrărilor la un nou pavilion, cu: sală multifuncţională, cabinete de terapie, birouri, apartamente. (Finanţator: Fundaţia Bayerische Kinderhilfe Rumanien)
– Extinderea Echipei de programe de recuperare cu specialişti din landul Bavaria, Germania
– Sunt reamenajate si date in funcţiune gospodăriile anexe si sunt populate cu porci, iepuri, pasări constituindu-se in microferma agrozootehnica;
2003 – Se inaugureaza la data de 04.06.2003 PavilionulCentral.
Valoarea totala a investitiilor facute de catre partea germana se ridica la aproape 15 milioane de euro.
2004 – Prin Hotarare de Guvern se atribuie Centrului o suprafata de 10 ha teren agricol, pentru asigurarea furajelor necesare in sectorul agrozootehnic.
Incepand cu 1 ianuarie 2005 Centrul Pilot de Recuperare a Persoanelor cu Handicap Pastraveni isi pierde personalitatea juridica, fiind reorganizat in cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Neamt.
2007– Hotararea nr.4 / 31.01.2007: centrul devine “Centru de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Pastraveni”, intrand in subordinea Consiliului Judetean Neamt prin Hotararea. nr. 169 / 21.12.2006.
2008 – Se construieste, cu finantare exclusiv germana, un atelier de tamplarie si alte anexe pentru un grup electrogenerator si o centrala termica pe lemne.
2009 – Cladirea veche a fost renovata si adaptata conditiilor de locuire de tip semi-autonom a unor beneficiari ai Centrului, tot aici infiintandu-se si un atelier de ergoterapie.
Cu finantare exclusiv germana a fost construit in cadrul centrului un teren de sport.
Atelierul de tamplarie este dotat de catre colaboratorii din Germania cu unelte si alte mijloace necesare productiei de mic mobilier.
2010 – Se continua dotarea atelierului de tamplarie cu o masina universala performanta si alte unelte si ustensile specifice.
Incepe derularea proiectului de modernizare si reabilitare a Centrului, proiect initiat de catre CJ Neamt cu finantare europeana.
2011 – S-a finalizat proiectul de reabilitare a cladirilor din cadrul centrului.
2012-2016 – S-a continuat colaborarea cu specialistii straini, care s-a concretizat prin organizarea unor schimburi de experienta in Germania pentru studierea modelului de practica in domeniul asistentei sociale si terapiei ocupationale, precum si prin organizarea de cursuri de formare sustinute in cadrul centrului de catre specialistii din Germania.
Serviciile oferite in cadrul centrului sunt:
Gazduire
În prezent Centrul cuprinde un Pavilion Central, 6 pavilioane de locuit, atelier si o anexa – gospodarie agrozootehnica. Pavilionul Central a fost construit in primavara anului 2002 si a fost inaugurat în iunie 2003. Este structurat pe trei nivele: demisol, parter si etaj si doua aripi. O aripa ce cuprinde sali de terapie (cabinet logopedic, cabinet psihologic, cabinet asistenta sociala, sala psihomotricitate si fitness, sala kinetoterapie, sala hidroterapie), cabinet medical si sala tratamente, farmacie, birouri, sala multifunctionala, magazia centrala, baie comunala si o aripa cu garsoniere pentru locuit – la etaj si bloc alimentar modern – la parter.
Acest pavilion este operational si pentru comunitate realizându-se astfel nu doar integrarea persoanelor cu nevoi speciale în societate dar si apropierea societatii, comunitatii de aceste institutii de ocrotire.
Cele sase pavilioane de locuit în care sunt cazati beneficiarii sunt denumite astfel: Casa 1 – Barbara, Casa 2 – Augustinum, Casa 3 – Orele Astrale, Casa 4 – Haas si Casa 5 – Ecumenica, Casa 6 – Bavaria.
Aceste case au o structura pavilionara cu cate doua aripi in care sunt organizate cate 6-7 dormitoare cu capacitate variabila de la 1 la 4 paturi, sali de joaca si activitati, spatii sanitare (toalete, chiuvete, dusuri si cazi de baie), sala club pentru petrecerea timpului liber. Fiecare casa dispune de o minibucatarie in care se pregateste servirea mesei. Igienizarea spatiilor din case se face zilnic, alimentarea cu apa rece si apa calda fiind permanenta.
Masa se serveste la ore fixe într-o singura serie, în salile de mese, fiind asigurat si un supliment nutritiv de doua ori pe zi.
Pentru cazurile semnalate de medicul unitatii se fac meniuri separate de hrana adecvate afectiunii beneficiarului.
Toate spatiile sunt pesonalizate si ofera o atmosfera intima, specifica unei familii.
Ingrijire personala, asistenta medicala generala si de specialitate (psihiatrie, neurologie, stomatologie).
Recuperare prin activitati si terapii specifice:
– consiliere psihologica
– consiliere psihospirituala
– terapii cognitiv-comportamentale
– terapii prin arte combinate
– ludoterapie
– terapii educational-formative
– logopedie
– kinetoterapie
– fizioterapie prin terapie laser, ultrasunet si electroterapie
– terapie ocupationala
– ergoterapie
Integrare-reintegrare sociala